Zelený indický čaj Darjeeling

Zelený indický čaj Darjeeling

autor: | Lis 13, 2021 | Čaje, Recenze | 0 komentářů

Zelený Darjeeling je sklízen ze stejných čajových keřů jako Darjeeling černý, jen s tím rozdílem, že zde neprochází procesem fermentace a je rychle po sklizení umístěn do sušících bubnů a tím si zachovává svou tmavě zelenou barvu a typickou mírně nahořklou chuť, přičemž zůstává velmi svěží.


U zeleného Darjeelingu je vyšší obsah taninů než u černého čaje a to má za následek pomalejší uvolňování teinu do organizmu, dále obsahuje větší obsah tříslovin, které mají dobrý vliv například na zažívání.

Příprava zeleného čaje Darjeeling

Pro přípravu zeleného Darjeelingu, stejně jako pro všechny ostatní čaje, je důležité nejdříve vyhřát nádobu na přípravu vroucí vodou, po té je možné vhodit čajové lístky a nechat je rozvonět.
Asi 10 gramů čaje zalijeme 0,5 l převařenou vodou o teplotě sedmdesáti pěti stupňů celsia a necháme vyluhovat maximálně do tří minut, u zeleného čaje Darjeeling existuje riziko, že pokud jej necháte louhovat déle, dokáže velmi zhořknout.
Druhý nálev je vhodné zalít opět převařenou vodou, kterou zchladíte na teplotu přibližně devadesáti stupňů celsia.


Zdroje obrázků:
https://www.seriouseats.com/tea-time-all-about-darjeeling-tea-how-to-brew-darjeeling
https://www.telegraphindia.com/west-bengal/warning-to-gardens-on-darjeeling-tea-dilution/cid/1791715
https://www.telegraphindia.com/business/darjeeling-tea-suffers-price-erosion/cid/1692705