Zelený japonský čaj Kukicha

Zelený japonský čaj Kukicha

autor: | Lis 15, 2021 | Čaje, Recenze | 0 komentářů

Japonský zelený čaj Kukicha je řapíkový čaj s nízkým obsahem teinu. Čaj samotný je vlastně vedlejším produktem při výrobě čajů Sencha a Gyokuro.
Na pohled je typický, obsahuje světle zelené řapíky, bez čajových lístků, má velmi svěží chuť s trávovým aroma, mírně ořechovým a krémově sladkým tónem, nálev je světlý a zlatavě žlutý.


Opět zde platí, čím jsou řapíky pravidelnější a jasně světle zelené barvy, tím je Kukicha kvalitnější.
Vzhledem k jeho nízkému obsahu teinu je oblíbený při dietách, protože se dá popíjet po celý den, je možné jej také podat dětem.

Příprava čaje Kukicha

Při přípravě je nutné opět dodržet zásadu číslo jedna a nádobku pro přípravu čaje předem vyhřát vroucí vodou, zde je na místě použít jistou fintu a vodu nevylévat, pokud ji přelijete do druhé nádoby tak čaj po rozvonění silic zalijete vodou použitou na vyhřátí, tím se dostanete na teplotu asi 65 °C, která je vhodná pro první nálev
Zde se používá asi deset gramů na půl litru vody po dobu maximálně 2-3 minut. Po scezení vraťte čaj spět do nádoby a čaj přikryjte, u čajů všeobecně je důležité udržovat veškeré používané nádobí  stále teplé.
Druhý nálev je vhodné zalít převařenou vodou o teplotě 75 °C a ponechat louhovat do tří minut, pokud se rozhodnete i pro třetí nálev je vhodné zalít čaj vroucí vodou přímo.



Zdroje obrázků:
https://www.gustatory.co/products/tea-repertoire-gyokuro-kukicha
http://healthytea101.blogspot.com/2014/12/kukicha-tea-benefits.html
https://hanateahouse.com/blogs/news/what-is-kukicha