Čaj Matcha

Čaj Matcha

autor: | Lis 19, 2021 | Čaje, Recenze | 0 komentářů

Matcha je další čajovou raritou, která nemá ve světě obdoby, jeho původ sahá do Číny, do slavné čajové provincie Yunnan.
V sedmém století je Matcha velmi oblíbeným nápojem buddhistických mnichů, kteří původně vyráběli různá bylinná léčiva, která zpracovávali do formy jemného prášku a jelikož v té době byl čaj Matcha považován za lék, tak se ani jemu nevyhnulo toto zpracování.
Ve dvanáctém století přinesl tuto revoluční myšlenku mnich jménem Eisai do Japonska.
V šestnáctém století se zrodila myšlenka tento čaj popíjet ve formě obřadu, může za to jiný zenový mnich jménem Sen-no-Rikyu, díky pozdějšímu rozmachu tohoto obřadu po celém Japonsku , kdy zůstával prakticky po dobu osmi set let tajnou záležitostí, se teprve až ve dvacátém století dostal čaj Matcha až do Evropy.
Matcha roste pouze na zastíněných polích a v posledních čtyřech týdnech před sklizní se zamezí přístupu světla až z devadesáti procent.


Výroba Matcha je poměrně složitým procesem a postupy znají pouze ti nejlepší japonští farmáři.
Sběr probíhá na začátku května a probíhá výhradně ručně, hrubý produkt, který je sbírán se jmenuje Aracha, což se dá přeložit jako “surový čaj”, Aracha se ihned spaří párou, tím zůstávají zachovány v čaji veškeré živiny a je zajištěna jeho čerstvost.
Po té následuje pečlivá selekce, jelikož z plantáží přichází čaj v různé kvalitě, finální produkt je v podstatě směsí rozličných odrůd a je namíchána do konstantní kvality.
Díky práškové formě Matcha je v podstatě čaj přímo konzumován, díky tomu je na rozdíl od klasického luhovaného čaje asi desetkrát silnější.

Příprava čaje je poněkud složitější a je k ní nejlepší mít originální japonské čajové Matcha atributy.
V podstatě se jedná o sítko, bambusovou naběračku na čaj Matcha (Chashaku), misku na čaj (Chawan) a bambusovou metličku (Chasen), toto je úplný základ, jinak se při japonských čajových obřadech používá spousta dalšího nádobí, které mívá často velkou historickou hodnotu.

Přípava čaje Matcha

Při přípravě je nejdříve důležité čaj Matcha přesít přes sítko, abychom se zbavili hrudek, do předem vyhřáté misky. Poté jej zalijeme převařenou vodou o teplotě od 75-85 °C, uchopíme bambusovou metličku palcem, ukazovákem a prostředníčkem a rychlými pohyby ve tvaru písmene V čaj chvíli šleháme až se nám na hladině vytvoří stejně velké bublinky.
Příprava by měla probíhat poměrně rychle, protože je vlastně po celou dobu čaj přítomen ve vodě, takže velmi rychle tzv. tvrdne.
Zjednodušená verze přípravy se však stejně dobře dá odbít v šejkru, opět je však důležité šejkr předem vyhřát.



Zdroje obrázků:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/spotlight/benefits-of-drinking-matcha-tea/articleshow/71538393.cms
https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289
http://skdancesport.com/why-matcha-tea/